ZWANGERSCHAP EN GEBOORTE

Zwangerschap


De voorbereidingen voor een baby vergen veel tijd.

Er moet veel geregeld worden. In die drukte vergeet je soms goed te zorgen voor jezelf.


Als je lichaam verandert en de baby groeit, is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Het is heel normaal dat je vermoeid en soms uit je doen bent.

Meestal zet je je er overheen en ga je door. Maar soms hebben we ook een beetje hulp nodig.


De Bach bloesems kunnen je helpen om je zwangerschap zo goed mogelijk door te komen, zoals bij

* angst om de bevalling

* zorgen om het welzijn van de baby in je buik

* stemmingswisselingen, irritatie en ongeduld

* vermoeidheid door slechte nachten

* gepieker

* het zich storen aan de fysieke veranderingen


De bloesems kunnen met een gerust gevoel tijdens zwangerschap en borstvoeding gebruikt worden. Wel is het een goed idee om je gynaecoloog en vroedvrouw hierover te informeren. 


Het is zo dat de bloesemextracten opgelost zijn in 27% alcohol (ter bewaring). 

Doordat ze in je 'flesje op maat' enorm verdund worden met bronwater, is het alcoholgehalte dat je uiteindelijk inneemt verwaarloosbaar.

Zwangere vrouwen (of vrouwen die borstvoeding geven) die zich daar beter bij voelen,

kunnen de dosis ook toevoegen aan heet water en laten afkoelen,

zodat de alcohol kan verdampen.


De bevalling


We hebben allemaal een mooie bevalling voor ogen, of dit nu thuis of in het ziekenhuis is, op een bed of in een bad, met muziek op de achtergrond of in alle stilte.


Wanneer je tijdens je zwangerschap op gesprek komt, leer je wat er in je omgaat en welke bloesems je hierbij kunnen ondersteunen.

Houd deze bach bloesems op maat bij de hand ook tijdens de bevalling. Ze helpen je het moment zo sereen en bewust mogelijk mee te maken.


Ook na de bevalling kunnen de bloesems je ondersteunen in je fysieke herstel en de eerste stappen in het ouderschap.

De eerste dagen als ouder


Iedere ouder maakt de eerste dagen, weken en maanden van het leven met een baby anders door. Je omgeving gaat ervan uit hoe geweldig het moet zijn met dat kleine wonder, maar zelf voel je aan dat het niet altijd zo vlot en gemakkelijk loopt als je had verwacht of gehoopt.


Sommige ouders vinden het moeilijk om een band te ontwikkelen met dat kleine wezentje dat er plots is en van het ene moment op het andere een groot deel van je leven bepaalt. Anderen zijn doodmoe ten gevolge van nachtvoedingen en het verschonen van luiers, waardoor ze minder kunnen genieten van de mooie momenten. Nog anderen twijfelen aan hun capaciteiten als ouder en doen daarom een stapje terug en laten bepaalde zaken aan anderen over, waardoor ze een deel van het gebeuren missen. Of er zijn ouders die geen oog dicht doen, omdat ze bij het kleinste geluidje willen controleren of alles nog wel goed gaat met de baby.


Bij heel wat moeders treden de 'baby blues' op, een neerslachtig gevoel dat maar moeilijk opklaart, vaak hormonaal bepaald.

Ook het thema borstvoeding kan erg gevoelig liggen.


Steeds vaker vertellen ouders (vooral moeders) me achteraf dat ze met deze zaken hebben geworsteld tijdens de eerste momenten van hun ouderschap. Velen onder ons durven dit aan niemand te vertellen, omdat ze zich schuldig voelen, omdat de omgeving er geen oor naar heeft, 'omdat je toch gelukkig hoort te zijn'. 

Daarom deze oproep: blijf hier niet mee zitten, maar spreek er met iemand over. Iemand die kan luisteren en helpen.