TINNITUS / OORSUIZINGEN

Acute  tinnitus


Iedereen heeft wel eens last van fluitende of brommende oren.

De meest bekende vorm van tinnitus is de disco tinnitus: wanneer je uitgaat in een erg lawaaierige omgeving en nadien naar een stille omgeving gaat, hoor je een fluittoon of pieptoon. Vaak verdwijnt deze toon vanzelf na een nachtje slapen. Als je oren regelmatig aan luid lawaai worden blootgesteld, kan deze tinnitus ook blijvend worden. Gehoorbescherming dragen is daarom een must!


Naast disco tinnitus, bestaat er ook de normale tinnitus die iedereen wel eens ervaart. Dit is een spontane activiteit van het auditief systeem die meestal overstemd wordt door omgevingslawaai bij normaalhorenden.Chronische  tinnitus


De meest voorkomende vorm is tinnitus door slechthorendheid, ten gevolge van ouderdom of blootstelling aan lawaai. Als bepaalde tonen uit de omgeving niet meer worden doorgestuurd naar de hersenen, lijkt het alsof de hersenen zelf deze tonen gaan produceren ter compensatie. De toonhoogte van de oorsuizing komt dus overeen met een toon die je minder goed of niet meer hoort.


Een andere veelvoorkomende oorzaak van tinnitus is stress. Fluitende oren zijn dan een soort van alarmsignaal van je lichaam, een signaal dat het de spanning niet meer kan dragen. Ook de verhoogde spierspanning in de nek- en schouderregio die vaak gepaard gaat met stress kan een invloed hebben op de tinnitus.


De oorsprong van tinnitus is dus niet altijd in het oor terug te vinden. Ook een nekblessure of een afwijking van de bloedsomloop rond het hoofd kan de oorzaak zijn. 


Daarnaast kan ook medicatie, nicotine, cafeïne, alcohol, drugs, heel zout of gekruid voedsel tinnitus uitlokken en/of versterken.

IN 2004 BEHAALDE IK

DE MASTER

AUDIOLOGIE EN LOGOPEDIE

AAN DE K.U. LEUVEN
BOVENDIEN BEN IK SINDS MEERDERE JAREN ZELF CHRONISCHE TINNITUS PATIENT EN WEET IK ALS GEEN ANDER WELKE IMPACT DIT OP JE LEVEN KAN HEBBEN

Waarom Bach bloesems ?


Bach bloesems ondersteunen bij emotionele problemen én lichamelijke klachten ten gevolge van emoties. Zo kunnen ze je helpen stress te verlichten. Als we er samen in slagen je stressniveau te verlagen, heeft dit een directe invloed op je oorsuizingen.


Als je tinnitus het gevolg is van gehoorverlies, een ongeval of een ziekte (zoals de ziekte van Menière), kan deze niet verholpen worden. Wel kan een hoorapparaat soelaas bieden: omgevingsgeluiden worden versterkt en de tinnitus wordt 'overstemd'.


Tinnitus kan een grote impact hebben op je levenskwaliteit, voor veel mensen gebeurt dit vooral in stille omgevingen (zoals bij het slapengaan, het lezen van een boek, studeren, ...).  Maar bij anderen bepaalt de tinnitus de hele dag. Zeker wanneer deze gepaard gaat met een overgevoeligheid aan geluid. Bach bloesems helpen je omgaan met de aanwezigheid van de oorsuizingen. Het gaat erom de tinnitus te 'leren negeren' en je dagelijkse leven er niet meer door te laten bepalen.